De activiteiten van de marshals bij snelheids rally's:

De AMC is een vereniging die zich richt op ondersteuning bij autosportevenementen.

De AMC marshals zorgen voor veiligheid op de klassementsproeven van de snelheidsrally's die in Nederland, en soms daarbuiten, worden georganiseerd.

Alle werkzaamheden die nodig zijn om een klassementsproef soepel te laten verlopen worden uitgevoerd.

Hier vallen onder meer onder het aflinten van de klassementsproef, het plaatsen van de nodige borden “verboden voor publiek” , het bewaken van de veiligheid op de klassementsproef voor publiek en rijders tijdens de rally en de tijdwaarneming op de klassementsproef. Ook het opruimen na afloop van de rally behoort tot de taken.

Hoe ziet zo’n dag er nou uit ?

Als je je hebt opgegeven om mee te draaien op een klassementsproef krijg je meestal een paar dagen voor de rally door waar en hoe laat je verwacht wordt. Meestal is dit al enkele uren voor de start van de klassementsproef. Eerst is er een briefing, waar jij en je collega’s voor die dag instructies krijgen. Je krijgt materialen uitgereikt en meestal ook een lunchpakketje. Na de briefing ga je naar de jou toegewezen post waar je aan de hand van de instructies begint met het aanbrengen van linten. Vaak leg je ook contact met de bewoners bij jouw post om te zorgen voor een goede verstandhouding. Je plaatst borden (zoals “verboden voor publiek”) en zodra dat toegestaan is sluit je de wegen af zodat de klassementsproef “leeg” is voor de rally. Vaak krijg je ook verbindingsapparatuur (mobilofoon of portofoon) mee welke geïnstalleerd moet worden en natuurlijk getest.

Na enige tijd kan dan de klassementsproef van start gaan. Je ziet er op toe dat publiek alleen op de veilige plaatsen gaat staan en je waarschuwt het publiek met behulp van een fluit dat er een deelnemer aankomt . Je bent daarnaast alert op de deelnemers, houd in de gaten of zij aan de spelregels voldoen en bij eventueel stilgevallen auto’s en of ongevallen neem je maatregelen. Uiteraard leer je vooraf, eerst met een e-learning, wat je precies moet doen in welke situatie. Vind je het marshal werk leuk, dan kun je ook (gratis) trainingen volgen die je meer kennis geven. Ook bestaat de mogelijkheid om de cursus basis- of hoofdofficial te gaan volgen. Met de behaalde licentie kan je het hele jaar als marshal ingezet worden, als hoofdofficial kan je samen met collega marshals ook je eigen post gaan bemannen en draag je daarvoor dan ook de verantwoording.

Intussen geniet je natuurlijk op de eerste rang van de autosport !

Nadat alle deelnemers zijn gepasseerd en deze niet weer terugkeren (vaak wordt een klassementsproef meerder malen verreden tijdens een rally) is het opruimen geblazen.

Borden en linten worden weer opgeruimd, afval wordt netjes verwijderd en je brengt de materialen terug naar een verzamelplek, meestal aan de start of de finish van de klassementsproef waar je hebt gestaan. Soms heeft de rally organisatie nog een warme maaltijd voor je geregeld, en dan is het – na vaak een lange dag- weer terug naar huis !

E-mailen
Info